Masterclass Veilig Motorrijden

Zaterdag 11 mei, kom je ook?

BMW Motorfietsen lopen al decennia lang voorop met hun veiligheids- en comfortsystemen. Begonnen met het eerste ABS in motorland, zit de moderne BMW Motorfiets boordevol technische hoogstandjes. Maar hoe gebruik je ze in de praktijk? Wat doe je eigenlijk als je de rijmodi in Dynamic zet? En wat zet je dan ook allemaal uit? Waarom is het niet handig om op veel BMW’s de achterrem te gebruiken? Hoe werkt de automatische cruisecontrol? En waarom stopt die met remmen vlak voor je stilstaat? Hoe zet je cruisecontrol vloeiend uit ipv heel abrupt? Kortom, allemaal praktijkvragen die wij graag met jullie behandelen. 

Maar er is nog iets veel belangrijkers te leren: hoe kun je op een leuke en vlotte manier door het moderne verkeer rijden? Tussen automobilisten waarvan 75% aangeeft regelmatig te appen, waarvan het alcoholgebruik de afgelopen 5 jaar is verdubbeld, 70% van de crashes wordt veroorzaakt doordat motorrijders over het hoofd gezien worden. De autorijders kunnen we niet veranderen, maar wel onze manier van rijden. 

Dries Hop (verkeersongevallenspecialist Politieacademie), Dave van Haaften (MotoAdvanced) en Laurens Wisselink (BMW Motorrad On Road Safety Instructor) zijn een groot deel van hun werkzame leven bezig met veilig motorrijden. En kort samengevat is hun conclusie dat veel (de meeste?) motorrijders onnodig gevaarlijk rijden. Niet omdat ze geen goede motorbeheersing zouden hebben of omdat ze allerlei idiote stunts uithalen, maar omdat ze zich niet bewust zijn van de risico’s in het verkeer. 

De meeste risico’s in het verkeer zien er namelijk heel gewoon uit. En het is de kunst van een goede motorrijder om deze vroegtijdig te herkennen zodat een mogelijke crash voorkomen wordt. In onze beleving is alleen de motorrijder hiervoor verantwoordelijk. Natuurlijk veroorzaken andere verkeersdeelnemers, meestal automobilisten, juridisch gezien een crash. Maar dat vinden wij niet interessant: wij willen ’s avonds veilig thuiskomen, ongeacht hoe goed of hoe slecht de andere verkeersdeelnemers rijden. 

Spoiler (of juist niet…): wij houden niet van langzaam rijden, dat is ook niet de oplossing. Ook veilig rijden kan heel leuk zijn, zelfs in het huidige Nederlandse verkeer. 

Tijdens onze presentatie vinden wij het prettig als er vragen gesteld worden, liefst praktische vragen / voorbeelden waar we op in kunnen gaan. Welke spannende situatie heb jij wel eens meegemaakt? Waar wil je wel eens met ons over sparren? Geef dit aan bij de opmerkingen als je je inschrijft. 

Masterclass veilig motorrijden van 15-17 uur

Vanaf 14.30 uur ben je welkom waarna om 15.00 uur de presentatie over professioneel motorrijden op een BMW Motorfiets wordt gegeven: hoe kun je veilig, vlot en leuk door het moderne verkeer rijden? Tijdens de pauze halverwege zal door Motorprofessional een kleine demonstratie worden gegeven op een afgezet parcours. 

Vervolgens gaat de presentatie verder en ontvang je de mogelijkheid na afloop een training te boeken met vroegboekkorting. 

Wij kijken er naar uit je te verwelkom, zien we je de 11e?